dijous, 16 de desembre de 2010

EL MOLÍ DE LA FONT (CASTELLÓ)

El Molí de la Font és un brollador d'aigua dolça el cabal del qual oscil·la entre 0.6 I 0.9 metres cúbics, segons la crescuda o baixada de l'aigua, situat entre senill, boga, baladres i camps de tarongers, oliveres i garroferes en el paratge de la Font de la Reina, a poc més de 4 km. al nord-oest de Castelló.
Al nord Del Riu Sec, a escassos metres de l'avacuació a l'exterior de les aigües que provenen de la séquia Major, hi ha una intricada xarxa de canals. Prop d'aquest espai natural, es troben el Castell de la Magdalena i el paratge de l'ermita de Sant Francesc de la Font.
A uns vint metres del brollador, es troba l'antic molí (Molí de la Font) i l'estructura de canals pròxima a l'ullal permet que els primers metres del cabal queden retinguts en una xicoteta tolla rodejada de senill i boga que fan de marc natural a una àmplia varietat faunística.
Segons relata l'escriptor costumista Josep Pascual i Tirado en el seu llibre, "Tombatossals" va anar un dia de Sant Francesc, quan van partir des de el “Molí de la Font” el gegant “Tombatossals i la seua Congolla”, a la conquista de les illes Columbrets. Una vegada conquistades i de tornada cap al Castell Vell, de nou els nostres herois mitològics van visitar l'ermita de Sant Francesc.
El Molí la Font també va estar identificat amb la mítica font grega de Castalia, nom àmpliament acceptat en els cercles festius de la Ciutat, fins al punt d'identificar, encara que sense cap fonament, l'antic Castelló amb la font de les muses gregues.

http://www.castello.es/generico.php?cod1=31&cod2=725

1 comentari:

  1. Uns lloc per visitar per quan baixem cap al sud!

    ResponElimina