dilluns, 17 de gener de 2011

EGOISME

Avui, pareix que hi ha un predomini d'actituds que es fonamenten en l'individu. Un raonament subjectivista per sobre l'objectivitat. És un culte desmesurat al propi "ego". Una excessiva valoració personal, menyspreant la col·lectivitat. No es lluita a favor de res, més aviat és fer-ho en contra de quelcom, en contra de tot el que s'opose a les metes i objectius particulars. La felicitat esdeve hostilitat i fanatisme i fa arrels per a nodrir el propi orgull. La moralitat és el propi interés i desig.
No hem de renunciar a la quota justa d'individualisme sa. Aqueix necessari perquè, entre altres coses, alimente i enfortisca la nostra creativitat i esperit crític. L'individualisme versus egoisme és una altra cosa. És prou més insà i perjudicial. Encara que, per desgràcia, s'estén com una incontrolada epidèmia.
Els experts diuen que, en el fons, tot açò no és res més que una màscara que encobreix debilitats i sentiment d'inferioritat.

L' egoisme és l' aliment perfecte per a la tirania.
Artur.

1 comentari:

 1. És interessant el que dius, i en alguns aspectes opino com tu. No obstant això, la col·lectivitat no és més objectiva que l'individu. L'individu no és necessàriament subjectiu pel fet de ser individu, de tenir idees pròpies i independents de la massa.
  De vegades, em fa l'efecte, que passa al contrari del que dius: la massa, la moda, la tendència, l'inconscient col·lectiu... imposen unes idees, unes tradicions, unes normes, unes creences... a les quals la majoria d'individuus es rendeixen sense esperit crític. L'individu avui més que mai és dominat de manera invisible sovint per aquesta col·lectivitat que de vegades pel fet de ser col·lectiva es pensa que´està en possessió de la veritat.
  Ésser independent, en idees, en costums, en estils, en opinions, en actes, en decisions... no vol dir necessàriament ésser egoista ni poc objectiu; tampoc no vol dir el contrari.
  L'anulació de la identitat de l'individu en favor d'una col·lectivitat és l'instrument perfecte de la tirania.
  Malgrat que tot el que he escrit sembla que estigui en desacord amb el que has escrit, tot depèn de la interpretació que se li doni; per això estic convençut que igual com jo estic d'acord amb el teu post, en una de les seves possibles interpretacions, tu també estaràs d'acord amb el que et comento, en determinades interpretacions.

  ResponElimina