dijous, 13 de gener de 2011

LA CARRASCA DE CULLA

"Carrasca" de Culla. Carrasca centenària que ha estat qualificada com a arbre monumental de la Comunitat Valenciana.

CULLA:
Culla és un municipi del País Valencià. Situat a la província de Castelló i pertany a la comarca de l'Alt Maestrat.
Remunta els seus orígens a èpoques prehistòriques. Prova d'això són les restes arqueològiques oposades al voltant de la Font de la Carrasca i en la Roca del Corb, així com les pintures rupestres del Barranc de Santa María i Covarxa o les restes del poblat íbero del Castellar.
Fins a l'Edat Mitjana es manca de dades històriques sobre el municipi de Culla, sent incerta l'època de dominació romana. Va ser domini musulmà fins a principis del segle XIII, passant de manera definitiva a mans cristianes en 1233, després de ser reconquistado per D. Blasco d'Alagón.
Culla va rebre la Carta de Població en 1244, de mans de Guillermo d'Anglesola i la seva dona Constança d'Alagón.El Castell de Culla jugava en aquella època un important paper estratègic per la seva situació i per l'ampli del seu territori. Al segle XIII va ser castellà del mateix Arnaldo de Monsonís.
En 1303, Guillem d'Anglesola, nét de Blasco d'Alagón, ven Culla i tots els seus dominis a l'Ordre del Tremp per la quantitat de 500.000 sous. En 1307 és extingida aquesta Ordre per manament Papal, passant a dependre des de 1317 de l'Ordre de Santa María de Montesa.És de destacar en aquesta època el naixement de la Setena de Culla o "Comunitat d'Herbatge" que estava constituïda per Culla, Benassal, Vistabella del Maestrat, Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vilar de Canes i la Torre d'Embesora. Aquesta agrupació de municipis va comprar els drets d'explotació dels recursos pecuaris i forestals a l'Ordre de Montesa, para d'aquesta forma defensar amb més força els seus interessos ramaders comuns. El funcionament de la Setena de Culla va perdurar fins a meitat del segle XIX.
Al segle XVIII es produeix una forta transformació urbanística a Culla, amb la construcció de l'Església, l'ermita de Sant Cristóbal, acompanyat d'altres obres de millora i ampliació del casc urbà.

http://ca.encydia.com/es/Culla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada