dimecres, 9 de febrer de 2011

EDIFICI DE CORREUS I TELÈGRAF DE CASTELLÓ

L' Oficina de Correus i Telègrafs de Castelló de la Plana, és un edifici situat a la Plaça d'Espanya, acabat de construïr l'any 1932. És obra dels arquitectes Demetri Ribes i Joaquim Dicenta.

Té una ubicació estratègica dins la trama urbana de Castelló, amb l'Avinguda Jaume I al sud i la Plaça Tetuan al nord. Aquesta implantació com a edifici exempt es reforçada pel seu volum de tres plantes amb els quatre cantons arrodonits, produïnt així una imatge unitària i contundent.
La construcció de l'edifici de correus de Castelló forma part d'una iniciativa estatal de 1909, amb el qual es pretenia dotar d'un nou edifici destinat a aquesta activitat a cadascuna de les capitals de província.
Ribes projectà (projecte que es remodela posteriorment) un edifici de tres plantes, a la planta baixa l'atenció al públic, la primera per a oficines i a la tercera habitatges. L'accés es realitza des de les quatre façanes, a la façana principal l'accés del públic, en la de darrere el de la càrrega, i a les laterals l'entrada als habitatges i els funcionaris.
El vestíbul públic és un pati cobert per una cristalera i on recauen les plantes superiors i permet un espai de major altura i ben il·luminta zenitalment. L'accés a la primera planta d'oficines és selectiu: a un costat, junt al principal de l'edifici, hi ha una escala de quatre trams que condueix al corredor que envolta al pati i als despatxos principals; l'altre, una de les escales laterals (hui amb ascensor), permet un accés directedels funcionaris des de l'exterior. De manera asimètrica a aquesta, una altra escala condueix a la segona planta on estàn els habitatges.
La disposició en planta respira un cert clacissisme, degut a la simetria adoptada.
La composició de les façanes s'estructura en dos plans: el de l'alineació i el dels ressalts que emmarquen els cantons arrodonits i formen torrasses rematades amb alerons coberts a quatre aigües. La façana principal és de menor gradària qiue les laterals i està formada pel tram central d'entrada i dos torres laterals. En la façana, sobre el sòcol continu de pedra de Borriol, hi ha un sobre-sòcol que forma les jambes del portal d'entrada en arc de mig punt. El fust format per les plates baixa i primera combina els paraments recoberts de pedra, imitant a la maçoneria amb la rajola a cara vista que emmarca els buits. El remat és totalment de rajola a cara vista, accentuant així el caràcter arabitzant del conjunt, rematant-se finalment amb esvelts pinacles de pedra.
Les façanes laterals són de major longitud, cosa que permet la seua articulació en tres trams, el central emmarcat amb torres i els laterals entre aquestes i els ressalts dels cantons. Aquesta composició produeix un efecte de senzillesa i menys abigarrat.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Edifici_de_Correus_i_Tel%C3%A8grafs_de_Castell%C3%B3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada