dimarts, 22 de febrer de 2011

SANTUARI VERGE DE LA ESTRELLA

El Santuari de la Verge de la Estrella es troba dins del municipi de Mosquerola, molt a prop dels municipis de Vilafranca i de Vistabella del Maestrat enmig de la Serra de Gúdar, entre les comarques del Maestrat aragonès, de Gúdar-Javalambre, de l'Alt Maestrat i de l'Alcalatén.
Fou reconquerida el 1181 per Alfons II. La seva posició estratègica disposa que fou utilitzada per Jaume I per a prendre el Regne de València.
En el seu terme s'erigí el castell de Mallo, que estigué sota el domini musulmà fins el 1234. En continua disputa amb la localitat veïna de Vilafranca, el rei Alfons II, concedí a la vila el castell junt amb totes les terres limítrofs amb el Santuari. La comarca va gaudir d'un fur similar al de Daroca, fins que Pere IV la va incloure en la Comunitat de Terol.
Poseeïx una església parroquial de data de l'any 1722, i conserva restes del temple primitiu, dels segles XIV i XV; destacant sobre tot la portada gòtica situada en un dels costats. A més es poden reconèixer les restes de muralla i els porxos gòtics que s'encontren en la plaça; un dels que millor ha suportat les inclemències del temps es el Portal de Sant Roc.
També podem encontrar en les seues rodalies les ruïnes de l'antic poble de Cosicerda, així com el castell de Majo.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Santuari_Virgen_de_la_Estrella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada