dimecres, 27 de juliol de 2011

PENYAGOLOSA

El cim del Penyagolosa, a 1.813 metres del nivell de la mar i amb una superficie de 31.921 hectàrees, és la segona carena més alta del País Valencià després del cerro Calderón, i el primer situat dins del domini lingüístic valencià. Està situat a la comarca de l'Alcalatén i dóna nom al massís al que pertany.
El cim es troba dins del Parc Natural del Penyagolosa, del qual li dona el nom, va ser declarat al 2006 per la Generalitat Valenciana.
Es tracta d'un nucli muntanyós elevat i ben conservat del Sistema Ibèric. Culmina als 1.813 m en el cim del Penyagolosa, des de on es domina una immensa panoràmica sobre les comarques castellonenques i les veïnes terres d'Aragó. La seua paret rocosa des de la posició sud és un precipici vertical de quasi 300 metres, punt de trobada dels alpinistes. A prop, al terme de Vistabella del Maestrat, està el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, antic monestir i lloc de pelegrinatge. El Santuari de Sant Joan de Penyagolosa i extensos boscs de pí negral, pi alber, roure reboll, etc. componen aquest magnífic lloc. L'accés al massís es pot realitzar per les pintoresques localitats de Puertomingalvo (província de Terol) Villahermosa del Río, Vistabella del Maestrat, Xodos, el Castell de Vilamalefa i Llucena a la província de Castelló.
El massís de Penyagolosa es situa a cavall entre els últims contraforts del Sistema Ibèric i la serralada costanera, en un espai de transició entre la costa i la muntanya. Les seues terres s'estenen entre dos mons, per una banda les valls càlides del Millars i per altra les planes altes i fredes del Maestrat i l'Aragó, la qual cosa fa que els seus paisatges canvien incessantment a mesura que ens endinsem per les seves sendes.
Una bona prova del paisatge abrupte d'aquestes terres, és la diferència d'altitud: la localitat de Llucena se situa als 500 metres d'altitud i en pocs quilòmetres es troba el pic de Penyagolosa als 1.813 metres d'altitud.
També es pot arribar al Penyagolosa a peu des de la capital de la plana ja que disposa del Sender de Gran Recorregut GR-33.
En la cima, junt a una estàtua de la Verge del Lledó (patrona de la ciutat de Castelló de la Plana) hi ha escrit a una una placa:

"Penyagolosa gegant de pedra
La teua testa plena de neu
Penyagolosa, Penyagolosa
A la tempesta, al sol i al vent
Fita senyera del poble meu."

I també aquesta:

"Muntanyer!
Sou al Penyagolosa, el cim
senyera del País Valencià, el més
enlairat de l'àrea lingüística
valenciana, vértex geodèsic de
primer ordre a 1813 metres
sobre el nivell del mar.
Una vegada hàgeu contemplat
la magnificència i grandiositat
del paisatge circumdant, t'invitem
a dipositar una targeta a la bústia
indicant les vostres impressions, nom,
centre al qual pertanys i
data de l'ascensió. "


Cap comentari:

Publica un comentari