dimarts, 2 d’agost de 2011

EL SOFRIMENT

A diferència del dolor (sensació física), el sofriment és un estat mental que tot ésser humà, tard o prompte, patim. És alguna cosa inherent a la pròpia existència.
Davant la seua presència, podem abordar-ho de diferents formes. Podem guardar-ho per a nosaltres, la qual cosa coneixem com "patir en silenci". Hi ha qui ho atén, fugint d'ell. Alguns ho escometen intentant transferir-ho a una altra persona. Finalment, uns pocs, ho afronten intentant modificar-ho en alguna cosa útil. La immensa majoria, segurament, una mica de tot l'exposat per a enfrontar-se a ell.
Però el millor que podem fer amb el sofriment és transformar-ho.
El sofriment és alguna cosa que no solament percebem i patim nosaltres. Els altres, la gent que tenim a prop, al costat, aqueixa també pateix amb nosaltres. Intentar reduir el nostre sofriment interior està bé però... ací acaba tot? Els altres seguiran patint. Ara bé, ajudar a reduir també el dels altres ens haurà conduït a transformar el sofriment en alguna cosa útil. Probablement, és el millor que es pot fer amb ell.(Artur).
(Reflexió al voltant dels comentaris de Lou Marinoff sobre aquest tema, al seu llibre "The Big Questions")

1 comentari:

  1. No és la primera vegada que entro a casa teva però sí la primera que fagi un intent de comentari... (però ja que sembla a casa de l'Estellés, i a casa l'estimem molt...).
    Jo diria que molta gent sofreig en silenci sense cap transformació..., només que el sofriment cada vegada va llaurant i sembrant més endins i més profundament.

    Des del far salut.
    onatge

    ResponSuprimeix