diumenge, 19 d’agost de 2012

FEDERICO GARCÍA LORCA EN EL RECORD.

"Després d'una denúncia anònima, el 16 d'agost de 1936 va ser detingut a la casa d'un dels seus amics, el també poeta i falangista Luis Rosales, qui va obtenir la promesa de les autoritats nacionals que seria posat en llibertat «si no existia denúncia en contra seva». L'ordre d'execució va ser donada pel governador civil de Granada, José Valdés Guzmán, qui havia ordenat a l'antic diputat de la CEDA Ramón Ruiz Alonso la detenció del poeta.
Les últimes investigacions, com la de Manuel Titos Martínez, determinen que va ser afusellat la matinada del 18 d'agost de 1936, segurament per qüestions territorials, ja que alguns cacics, molt conservadors, tenien rancor al pare de Lorca perquè era un cacic progressista. En una entrevista al diari El Sol havia declarat que «a Granada s'agita la pitjor burgesia d'Espanya», i això va ser la seva sentència de mort. Federico García Lorca va ser executat en el camí que va de Víznar a Alfacar, i el seu cos roman enterrat en una fossa comuna anònima en algun lloc d'aquests paratges amb el cadàver d'un mestre nacional, Dióscoro Galindo González, i els dels banderillers anarquistes Francisco Galadí Melgar i Joaquín Arcollas Cabezas, executats amb ell..
La fosa es troba al paratge de Fuente Grande, al municipi d'Alfacar, província de Granada. L'escriptor, autor del "Romancero Gitano" fou executat per ser republicà i homosexual, considerat en aquella època com a delicte imperdonable."

Font: VIQUIPÈDIA, l'enciclopèdia lliure.


CANCIÓN DE LA MUERTE PEQUEÑA.

Prado mortal de lunas
y sangre bajo tierra.
Prado de sangre vieja.

Luz de ayer y mañana.
Cielo mortal de hierba.
Luz y noche de arena.

Me encontré con la muerte.
Prado mortal de tierra.
Una muerte pequeña.

El perro en el tejado.
Sola mi mano izquierda
atravesaba montes sin fin
de flores secas.

Catedral de ceniza.
Luz y noche de arena.
Una muerte pequeña.

Una muerte y yo un hombre.
Un hombre solo, y ella
una muerte pequeña.

Prado mortal de luna.
La nieve gime y tiembla
por detrás de la puerta.

Un hombre, ¿y qué? Lo dicho.
Un hombre solo y ella.
Prado, amor, luz y arena.


Xicoteta resenya biogràfica:

Federico García Lorca va nàixer (Fuente Vaqueros, Granada, 5 de juny de 1898) en el si d'una família acomodada.
Ja des de xicotet amb tan sols dos anys va demostrar la seua habilitat per a aprendre textos i cançons populars. Va ser un estudiant irregular fins que després de diversos sots es va llicenciar en dret en la Universitat de Granada. Mai va exercir com a advocat posat que sempre va demostrar preferència per l'escriptura.
En 1917 va escriure el seu primer article sobre l'escriptor José Zorrilla. En 1918 va publicar el seu primer lliure impressions i paisatges ja en 1920 va estrenar una obra de teatre i a l'any següent va publicar un llibre de poemes.
Just abans del seu viatge a Nova York en 1929 ja s'havien publicat els seus llibres de cançons i el primer romancer gitano.
En 1930 va estar en l'Havana i va escriure també parteix de les seues obres allí. En 1933 va estar a Argentina promocionant la seua companyia teatral.
Durant la guerra civil malgrat rebre l'oferta d'exili des dels països de Colòmbia i Mèxic va decidir passar el seu estiu en la casa de Granada.
En l'estiu de 1936 va ser denunciat anònimament per al següent mes a l'agost ser afusellat.

1 comentari:

  1. Un gran poeta, autor teatral, innovador, valent i per damunt de tot una bona persona....mai serà prou tots els records i homenatges que se li puguin retre...

    ResponElimina